2021-07-22 12:40:38• hírek • Közlemény

Tanulmány: Románia első helyen áll az EU-ban a „normalitáshoz” való visszatérés tekintetében

2021. július 10-én pontosan 500 nap telt el az első romániai koronavírusos eset megjelenése óta. Ezzel egyidejűleg a kolozsvári BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának hatfős, magyar tagozatos kutatócsoportja a nagy-britanniai „The Economist” szaklap által kidolgozott normalitási index adatait elemezte ki, amely annak a mértékét hivatott meghatározni, hogy egy adott országban a gazdasági-társadalmi élet milyen mértékben tér vissza a járvány előtti szintre.

A mérőszám egy százalékos skálán mozog, ahol a 100% a koronavírus-járványt megelőző időszak átlagértékét jelöli. A jelenleg rendelkezésre álló legfrissebb adatok alapján Románia 2021 júliusában egy 81,17%-os szintet ért el, amellyel az elemzésbe bevont EU-s országok között első helyen áll, de globális szinten is a top10-es listán található (8. hely a 2021. július 9-ére vonatkozó adatok alapján).

A „The Economist” szakemberei által elindított normalitási index a társadalmi-gazdasági szereplők viselkedésének alakulását követi figyelemmel összesen 8 mutatószám mentén, amelyek 3 fő kategóriába sorolhatók. Az első kategória a szállítás és utazások területét követi figyelemmel, a mutatószámok pedig (1) a közszállítás igénybevétele a nagyvárosokban, (2) a közlekedés sűrűsége ugyanezen városokban, valamint (3) a hazai és nemzetközi repülőjáratok száma. A második kategóriába azon mérőszámok tartoznak, amelyek a kikapcsolódásra és szórakozásra vonatkoznak: (4) a lakhelyen kívül töltött idő, (5) a mozik bevételei, valamint (6) a lakosság részvétele sporteseményeken. Az utolsó kategória a kereskedelmi és munkahelyi aktivitást hivatott felmérni (7) az üzletek látogatottsága, valamint (8) az irodaterületek kihasználtsági rátája mentén. A normalitási indexet a világ 50 legnagyobb gazdaságára számolják ki, amely listán Románia is megtalálható, így összességében a kutatás a világ GDP-jének 90%-át, lakosságának pedig 76%-át fedi le.

A normalitási index időbeli alakulását, valamint az egyes komponensek részleteit, mind a világ, mind pedig Románia szintjén, a COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM) kutatási projekt weboldalán, az econ.ubbcluj.ro/coronavirus címen lehet megtekinteni, többek között magyar nyelven is. A kutatási projekt a járványhelyzet, valamint az ehhez kapcsolódó gazdasági jelenségek közel valós idejű monitorizálásával foglalkozik, beleértve rövid és középtávú előrejelzések közzétételét a járvány és a romániai gazdasági helyzet alakulására vonatkozóan. A normalitási index komponenseit tekintve Románia, az elemzésben résztvevő további országokhoz viszonyítva a lakhelyen kívül töltött idő kategóriájában (104,6%, 2. hely világszinten), illetve a mozik kategóriájában (101,0%, 2. hely világszinten) teljesít a legjobban, ráadásul mindkét kategóriában nem csak hogy behozta a járvány miatti visszaesést, hanem már túl is szárnyalta a járvány előtti szintet.

„A kutatási projektünk legújabb eszköze segítséget kíván nyújtani a döntéshozó szerveknek azáltal, hogy megbízható mutatószámokra alapozva követi figyelemmel a társadalom tevékenységének alakulását, valamint jó összehasonlítási alapot nyújt más országokkal a gazdasági-társadalmi élet korlátainak valós enyhülését illetően. A normalitási index viszonylagosan magas értéke a gazdaság helyreállása és a társadalom rövidtávú jóléte szempontjából természetesen egy pozitív aspektus, az egészségügyi helyzet alakulásának szempontjából viszont intő jel lehet a közeljövőre nézve, kiemelten, ha a romániai lakosság beoltottságának viszonylagosan alacsony arányát és a vírus újabb variánsainak nemzetközi terjedését is figyelembe vesszük.” – tette hozzá dr. Szász Levente, a kutatási projekt vezetője, a BBTE KGTK dékánhelyettese.

A normalitási index további részletei, valamint a járvány és gazdasági helyzet alakulására vonatkozó egyéb információk elérhetők a COVID-19 RoEIM kutatási projekt online platformján (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), az aktuális elemzések pedig a projekt Facebook oldalán olvashatók (www.facebook.com/covid19.roeim).

A kutatási projekt vezetője Szász Levente (egyetemi professzor, BBTE), a kutatócsoport tagjai pedig Bálint Csaba (Román Nemzeti Bank, a BBTE társult oktatója), Csala Dénes (Lancaster University, a BBTE társult oktatója), Csíki Ottó (doktorandusz, BBTE), Nagy Bálint Zsolt (docens, BBTE) és Rácz Béla-Gergely (adjunktus, BBTE).

 

Dr. Szász Levente, egyetemi tanár
dékánhelyettes

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: